Plantarea trandafirilor in gradina. Cum se planteaza corect toamna si primavara.

Trandafirii traiesc multi ani, bucurandu-ne privirile si sufletele. De aceea, e bine sa ne asiguram ca ii plantam corect. Trandafirii se prind repede – totusi, pentru o plantare reusita, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte importante.

Trandafirii cu radacina libera (goala) se planteaza atunci cand se afla in repaus vegetativ: fie la sfarsitul toamnei in timpul lunii noiembrie, fie la inceputul primaverii in luna martie si prima parte a lunii aprilie.

Toamna este cel mai potrivit si recomandat anotimp pentru plantarea trandafirilor de gradina cu radacina libera.

Datorita ploilor frecvente solul se taseaza foarte bine in jurul radacinilor si are suficienta umiditate pentru ca butasii de trandafirii sa se inradacineze si sa dezvolte radacini noi. Pe timpul iernii, in perioada cand solul nu este inghetat, radacinile cresc si se dezvolta.

Datorita inradacinarii din timpul iernii trandafirii vor avea o mai mare putere/vigoare de a porni primavara in vegetatie si a sustine o crestere viguroasa a plantei pe parcursul anului. Astfel trandafirii vor avea si o inflorire mult mai bogata.

Va prezentam cativa pasi simpli dar esentiali care trebuiesc urmati pentru o plantare de succes:

Trandafirii vor creste si vor inflori abundent daca locul ales este insorit si aerisit. Acestia prefera o expunere directa la razele soarelui de minimum 4 ore pe zi. Daca veti planta un trandafir intr-un loc cu mai putin de 4 ore de soare pe zi acesta nu se va dezvolta corespunzator si va face foarte putine flori, spre deloc.

Evitati un sol prea uscat sau prea umed, expus la imbibarea cu apa. Daca un trandafir sta prea mult timp intr-un sol imbibat cu apa radacinile lui vor putrezi si planta se va usca.

La plantarile de toamna ramurile se lasa mai lungi urmand ca primavara urmatoare sa se scurteze la 4-5 noduri.

Sapati gropi de 40 x 40 x 40 cm, astfel radacinile vor avea in jurul lor mai mult pamant afanat iar radacinile noi se vor dezvolta mult mai usor, mai ales in cazul terenurilor tasate.

Mocirlirea radacinilor - o operatiune importanta

Pentru a asimila cat mai bine substantele nutritive, este important ca radacinile sa faca o priza buna cu solul. In acest scop pregatiti o mocirla dintr-un amestec de apa si pamant de consistenta smantanii, in care introducem radacinile trandafirului, astfel incat sa se murdareasca foarte bine.

Adaugati pe fundul gropii pamant maruntit, apoi asezati cu grija radacinile in groapa, desfacandu-le bine (foarte important este ca altoiul sa fie la nivelul solului, iar in zonele mai reci la 2-3 cm sub nivelul solului), apoi umplem groapa cu pamant si tasam bine locul, pentru a elimina eventualele pungi de aer.

Udati din abundenta (cu minimum 10 litri de apa). Daca nu ploua, in primele doua saptamani, udati cu 10 litri de apa fiecare trandafir, o data la 2-3 zile.

Atentie: nu plantati trandafirii intr-un loc in care au existat alti trandafiri inainte, fara a schimba solul cel putin la o adancime de 30 cm si pe o suprafata de 1 mp!

Distanta de plantare este de minimum 50 cm pentru trandafirii cu floare mare si trandafirii cu flori grupate. Trandafirii cataratori au nevoie de un spatiu de minim 1,5 m, iar trandafirii plangatori si pomisori se planteaza la o distanta de minim 1 m.

Trandafirii urcatori pot fi plantati langa un perete, zid, gard sau suport special. In cazul in care ii plantati langa perete, ii veti plasa la o distanta de 20 cm de acesta, in pozitie oblica, cu ramurile spre perete si cu radacinile orientate in directia opusa peretelui.

In cazul trandafirilor plangatori si pomisori, este nevoie sa le asigurati un sistem de sustinere, de preferinta o tija metalica inalta pana la ultima grefa de pe tulpina (pana unde incep ramurile). Pentru a nu deteriora radacinile fixati tija in pamant inainte de plantarea trandafirului.

Trandafirii cu radacina nuda (goala) sunt livrati in sac din folie, care prin efectul de sera pastreaza o umiditate optima, in asa fel incat sa nu se deshidrateze in timpul transportului.

In cazul in care intarziati plantarea trandafirilor pentru cateva zile, va rugam sa-i puneti intr-un loc racoros. Pastrati-i in sacul din folie bine inchis. Astfel trandafirii nu se vor deshidrata.

FOARTE IMPORTANT la plantarile de toamna este MUSUROIREA

Musuroirea este o operatiune foarte importanta pentru protejarea plantelor in iernile geroase. In cazul in care iarna este foarte geroasa si lipseste zapada, atunci musuroiul va proteja altoiul impotriva inghetului.

La sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie, cand se inregistreaza temperaturi de -2°C, acoperiti altoiul trandafirului cu un musuroi de pamant pentru a-l proteja de ger pe timpul iernii.

Flositi un pamant bine maruntit. Evitati bulgarii de pamant. Acestia formeaza goluri de aer si nu asigura o protectie eficienta in caz de ger.

Facei un musuroi de cel putin 20-25 cm daca trandafirii se afla într-o zona cu temperaturi de -10°C sau de cel putin 30 cm daca se afla în zone si mai reci.
Pentru musuroaie folosii pamant adus din alta parte a gradinii. Nu folosii pamantul din jurul plantei deoarece acesta protejeaza radacinile de ger.

Nu facei musuroaiele prea devreme atunci cand afara este mai putin de -2°C , deoarece sub musuroi se vor forma muguri/lastari fragezi care vor inghea peste iarna.

Daca zona este cu risc de inghe puternic, mai putin de -15°C , acoperiti musuroiul cu paie, crengi de copac, coceni de porumb, rumegus.

In niciun caz nu-i acoperiti cu plastic. Plasticul nu permite aerisirea si trandafirii vor mucegai.

Va recomandam sa cititi si: De ce nu se mai aplica ingrasaminte odata cu venirea toamnei?


Va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pentru informaiti suplimentare sau ori de cate ori va putem fi de ajutor.

O zi frumoasa si spor la gradinarit!
Noi, toti cei de la Famous Roses