Plantarea trandafirilor în grădină. Când se plantează trandafirii în mod corect
Trandafirii trăiesc mulți ani, bucurandu-ne privirile și sufletele. De aceea, e bine să ne asigurăm că îi plantăm corect. Trandafirii de grădină se prind repede – totuși, pentru o plantare reusită, trebuie să ținem cont de câteva aspecte importante.
PERIOADA PLANTARE TRANDAFIRI
Trandafirii cu rădăcină liberă (goală) se plantează în momentul în care se află în repaus vegetativ: fie la sfârșitul toamnei în timpul lunii noiembrie, fie la începutul primăverii în luna martie și prima parte a lunii aprilie.
Datorită ploilor frecvente solul se tasează foarte bine în jurul rădăcinilor și are suficientă umiditate pentru ca butașii de trandafirii să se înrădăcineze și să dezvolte rădăcini noi. Pe timpul iernii, în perioada când solul nu este înghețat, rădăcinile cresc și se dezvoltă.
Datorita înrădăcinării din timpul iernii trandafirii vor avea o mai mare putere/vigoare de a porni primăvara în vegetație și a susține o creștere viguroasă a plantei pe parcursul anului. Astfel trandafirii vor avea și o înflorire mult mai bogată.
Vă prezentăm câțiva pasi simpli dar esențiali care trebuiesc urmați pentru o plantare de succes:
Trandafirii vor creste și vor înflori abundent dacă locul ales este însorit și aerisit. Aceștia preferă o expunere directă la razele soarelui de minimum 4 ore pe zi. Dacă veți planta un trandafir într-un loc cu mai puțin de 4 ore de soare pe zi acesta nu se vă dezvolta corespunzător și va face foarte puține flori, spre deloc.
Evitați un sol prea uscat sau prea umed, expus la îmbibarea cu apă. Dacă un trandafir stă prea mult timp într-un sol îmbibat cu apă rădăcinile lui vor putrezi și planta se va usca.
La plantările de toamnă ramurile se lasă mai lungi urmând ca primăvara următoare să se scurteze la 4-5 noduri.
Săpați gropi de 40 x 40 x 40 cm, astfel rădăcinile vor avea în jurul lor mai mult pământ afânat iar rădăcinile noi se vor dezvolta mult mai ușor, mai ales în cazul terenurilor tasate.
FOARTE IMPORTANT
La plantările de toamnă NU APLICAȚI, NU FOLOSIȚI nici un fel de îngrășământ (nici îngrășăminte chimice, nici compost, nici gunoi de grajd.) Nu folosiți nici îngrășăminte care să ajute la înrădăcinarea trandafirlor.
Dacă veți aplica toamna îngrășăminte care să stimuleze înrădăcinarea este posibil ca acele radacinute albe și subțiri cât un fir de par să pornească prea devreme, iar din cauza gerurilor din Decembrie și Ianuarie să degere.
În clipurile din UK (de la Peter Beals sau David Austin) sau alte țări cu clima mai blândă o să vedeți că ei recomandă și pun ingrasminte pentru înrădăcinare la plantările de toamna. La ei este în regula să facă asta, la noi este riscant deoarece solul poate îngheță și până la 30-50 cm pe timpul iernii.
De ce nu recomandăm aplicarea îngrășămintelor la plantările de toamnă?
Majoritatea îngrășămintelor stimulează creșterile vegetative, ori noi în primul rând avem nevoie de plante bine inradacibate care să poată duce creșterile vegetative.
Regula de bază este să administrăm îngrășăminte organice sau chimice, oricărei plante, după ce aceasta este bine înrădăcinată.
Aproape orice îngrășământ, inclusiv gunoiul de grajd, conține azot. Azotații stimulează creșterea vegetativă a plantelor.
Trandafirii de grădină plantați toamna au nevoie să se înrădăcineze, nu au nevoie de noi creșteri vegetative care să degere peste iarnă.
Dacă la venirea primului îngheț plantele vor avea exces de seva ( și vor avea dacă aplicați îngrășăminte după 15 Septembrie), aceasta va îngheța, iar cristalele de gheață vor rupe țesutul ramurilor și planta va muri.
Pentru plantările de primăvară, care se fac cu rădăcină goala în luna Martie, vă recomandăm să aplicați îngrășăminte după o lună de la plantare. Majoritatea îngrășămintelor stimulează creșterile vegetative, ori noi în primul rând avem nevoie de plante bine inradacibate care să poată duce creșterile vegetative.
La plantările de primăvară puteți administra îngrășăminte care să ajute la înrădăcinare.
La plantele înrădăcinate de cel puțin 1 an vă recomandam să aplicați îngrășăminte începând cu luna Aprilie.
Nu recomandăm aplicarea gunoiului de grajd la plantările de toamnă deoarece putini dintre noi stiu să facă diferență dintre un gunoi de grajd bine fermentat și unul incomplet fermentat.
Toamna trandafirii se pregătesc de repausul vegetativ. Este recomandat să nu le adminstram energizante și/sau suplimente nutritive.
Un gunoi de grajd bine fermentat (mranița) sau mranița provenită din resturi vegetale bine fermentate, echilibrată chimic, se obține în minim 5 ani și poate dura și până la 10 ani.
Din același motiv vă recomandăm ca și la plantările de primăvară să adminstrati gunoi de grajd sau alte îngrășăminte după o luna de la plantare, atunci când putem considera că trandafirul s-a înrădăcinat. Regula de bază este să administrăm îngrășăminte organice sau chimice, oricărei plante, după ce aceasta este bine înrădăcinată.
De ce nu se mai aplică îngrășăminte odată cu venirea toamnei?
Mocirlirea rădăcinilor - o operațiune importantă
Pentru a asimila cât mai bine substanțele nutritive, este important ca rădăcinile să facă o priză bună cu solul. În acest scop pregătiți o mocirla dintr-un amestec de apă și pământ de consistența smântânii, în care introducem rădăcinile trandafirului, astfel încât să se murdărească foarte bine.
Adaugați pe fundul gropii pământ mărunțit, apoi așezați cu grija rădăcinile în groapa, desfacandu-le bine (foarte important este ca altoiul să fie la nivelul solului, iar în zonele mai reci la 2-3 cm sub nivelul solului), apoi umplem groapa cu pământ și tasăm bine locul, pentru a elimina eventualele pungi de aer.
Udați din abundență (cu minimum 10 litri de apa). Dacă nu plouă, în primele doua săptămâni, udați cu 10 litri de apa fiecare trandafir, o dată la 2-3 zile.
Atenție: nu plantați trandafirii într-un loc în care au existat alti trandafiri înainte, fară a schimba solul cel puțin la o adâncime de 30 cm și pe o suprafață de 1 mp!
Distanța de plantare este de minimum 50 cm pentru trandafirii cu floare mare și trandafirii cu flori grupate. Trandafirii cățărători au nevoie de un spațiu de minim 1,5 m, iar trandafirii plângători și pomișori se plantează la o distanță de minim 1 m.
Trandafirii urcători pot fi plantați lângă un perete, zid, gard sau suport special. În cazul în care îi plantați lângă perete, îi veți plasa la o distanță de 20 cm de acesta, în poziție oblică, cu ramurile spre perete și cu rădăcinile orientate în direcția opusă peretelui.
În cazul trandafirilor plângători și pomișori, este nevoie să le asigurați un sistem de susținere, de preferință o tijă metalică înaltă până la ultima grefă de pe tulpină (până unde încep ramurile). Pentru a nu deteriora rădăcinile fixați tija în pământ înainte de plantarea trandafirului.
Trandafirii cu rădăcină nudă (goală) sunt livrați în sac din folie, care prin efectul de sera păstrează o umiditate optimă, în așa fel încât să nu se deshidrateze în timpul transportului.
În cazul în care întârziați plantarea trandafirilor pentru câteva zile, vă rugam să-i puneți într-un loc răcoros. Păstrați-i în sacul din folie bine închis. Astfel trandafirii nu se vor deshidrata.
FOARTE IMPORTANT la plantările de toamnă este MUȘUROIREA
Mușuroirea este o operațiune foarte importantă pentru protejarea plantelor în iernile geroase. În cazul în care iarna este foarte geroasă și lipsește zăpadă, atunci mușuroiul vă proteja altoiul împotrivă înghețului.
La sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, când se înregistrează temperaturi de -2°C, acoperiți altoiul trandafirului cu un mușuroi de pământ pentru a-l proteja de ger pe timpul iernii.
Flositi un pământ bine mărunțit. Evitați bulgarii de pământ. Aceștia formează goluri de aer și nu asigura o protecție eficienta în caz de ger.
Facei un mușuroi de cel puțin 20-25 cm dacă trandafirii se află într-o zonă cu temperaturi de -10°C sau de cel puțin 30 cm dacă se află în zone și mai reci.
Pentru mușuroaie folosii pământ adus din altă parte a grădinii. Nu folosii pământul din jurul plantei deoarece acesta protejează rădăcinile de ger.
Nu facei mușuroaiele prea devreme atunci când afara este mai puțin de -2°C , deoarece sub mușuroi se vor forma muguri/lăstari fragezi care vor inghea peste iarnă.
Dacă zona este cu risc de îngheț puternic, mai puțin de -15°C , acoperiți mușuroiul cu paie, crengi de copac, coceni de porumb, rumeguș.
În niciun caz nu-i acoperiți cu plastic. Plasticul nu permite aerisirea și trandafirii vor mucegai.
Aflați de ce nu se mai aplică îngrășăminte odată cu venirea toamnei?
Vă rugăm să nu ezitați să ne contactați pentru informaiți suplimentare sau ori de câte ori vă putem fi de ajutor.
O zi frumoasă și spor la grădinărit!
Noi, toți cei de la Famous Roses