Trandafirii se simt în largul lor și în ghivece.

Butasi de trandafiri în ghiveci.

Dacă ne uităm la ghivece ca la niște grădini mai mici, grădini rotunde sau pătrate, îmbrăcate în lut, plastic sau teracotă, pe care le putem muta oricând ba pe prispă, ba pe balcon, pe aleea principală sau chiar de-a lungul peretelui casei, înțelegem mai bine condițiile de care un trandafir are nevoie ca să se dezvolte. Mai jos, câteva sfaturi despre ce trebuie să faci pentru a te bucura de trandafiri superbi, crescuți frumos în ghivece.

Întâi de toate, dacă ne dorim un trandafir pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuie să alegem cu grijă ghiveciul astfel încât înălțimea lui să fie de minimum 40 cm și lățimea de minimum 40 cm. Bineînțeles că trebuie să avem grijă să udăm regulat planta pentru că există riscul ca aceasta să se usuce. Ideal, deci, să folosim ghivece cât mai mari. La fel de importante sunt și găurile de pe fundul ghiveciului pentru a evita surplusul de apă ce poate deteriora rădăcinile.

Altfel, trandafirul proaspăt plantat, exact ca într-o grădină, doar că acum e o grădină doar a lui, va avea nevoie de cel puțin 4-5 ore de lumină directă a soarelui. Doar așa va prinde puteri și va înflori repetat pe toată perioada sezonului.

Mare atenție, însă, la zonele prea uscate și prea fierbinți pentru că acestea favorizează creșterea acarienilor și dezvoltarea ciupercilor de mucegai. Ca să evităm asta, vom uda plantele dimineața devreme, având grijă să nu le udăm „de sus”, deoarece umectarea frunzelor ar putea favoriza dezvoltarea bolilor fungice.

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont este pământul pe care il folosim. Toamna folosim pământ simplu fără nici un ingrășământ. Iar primăvara putem folosi pământ pentru trandafiri care conține ingrășăminte.

Și să avem grijă să-l punem la 3-5 cm față de marginea de sus a ghivecelor. Doar așa va avea parte de o irigare cât mai bună.

De asemenea, o doză regulată de îngrășământ îi va face bine trandafirului pentru că planta are nevoie și de substanțe nutritive. 

Iarna, pentru a evita înghețul, e recomandat să punem ceva între părțile superioare ale plantei, iar pentru ca ghivecele să rămână ferite de vânt și soare, e bine să punem în jurul lor o pânză sau ceva care să le asigure protecția. Sau să îi puneţi lângă un perete ȋncălzit al casei.

Mai multe informații găsești in “Ghidul esenţial pentru creşterea trandafirilor de grădină ȋn ghivece decorative.


Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.