Important pentru pregatirea si protejarea trandafirilor de gradina pe timpul iernii!

Toamna tarziu este sezonul in care trandafirii intra in repaus vegetativ si se peregatesc pentru odihna din timpul iernii. Iarna poate fi dezastruoasa pentru trandafiri daca nu nu sunt protejati corect. Va recomandam urmatorele lucrari de pregatire a trandafirilor pentru iarna.

TUNDEREA TUFELOR
Toamna tarziu dupa caderea frunzelor recomandam o taiere de usurare-curatare a tufei. Cu exceptia trandafirilor cataratori, taiati toate ramurile la o lungime de aproximativ 50-60 cm. Astfel, evitati ruperea ramurilor, plesnirea altoiului sau dislocarea tulpinei din cauza viscolului sau a zapezii. Taiati ramurile moarte, cele bolnave, deteriorate, cele slab dezvoltate si ramurile care cresc spre interiorul tufei. Prin taierea de curatare veti aerisi tufa si veti inlesni accesul la baza tufelor pentru lucrarea de musuroire.

BOLI SI DAUNATORI
Este foarte important sa eliminati toate frunzele si ucaturile din jurul trandafirilor si din intreaga gradina pentru a impiedica raspandirea bolilor si a daunatorilor care pot afecta tufa de trandafir. Frunzele si ramurile uscate sunt un loc ideal pentru adapostirea insectelor si supravietuirea bolilor fungice pe timpul iernii.

TRATAMENT PE BAZA DE CUPRU
Pentru o rezistenta sporita pe timpul iernii, stropiti-scaldati trandafirii si toata gradina cu zeama bordeleza (piatra vanata cu var) sau alte fungicide pe baza de cupru. astfel feti face o dezinfectie generala a gradinii. Dupa ce veti stropi cu zeama bordeleza toamna si primavara in anul urmator veti observa o diferenta semnificativa in sanatatea si frumusetea gradinii dumneavoastra. Mai multe detalii: De ce stropim cu zeama bordeleza?

MUSUROIRE
Musuroirea este o operatiune foarte importanta pentru protejarea plantelor in iernile foarte geroase. In cazul in care iarna este foarte geroasa si lipseste zapada, atunci musuroiul va proteja altoiul impotriva inghetului.

La sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie, cand se inregistreaza temperaturi negative atat ziua cat si noaptea, in functie de zona in care va aflati, acoperiti altoiul trandafirului cu un musuroi de pamant pentru a-l proteja de ger pe timpul iernii. Folositi un pamant bine maruntit. Evitati bulgarii de pamant. Acestia formeaza goluri de aer si nu asigura o protectie eficienta in caz de ger.

Faceti un musuroi de cel putin 20-25 cm daca trandafirii se afla intr-o zona cu temperaturi moderate sau de cel putin 30 cm daca se afla in zone mai reci. Pentru musuroaie folositi pamant adus din alta parte a gradinii. Nu folositi pamantul din jurul plantei deoarece acesta protejeaza radacinile de ger.

Atentie mare: Nu faceti musuroaiele prea devreme atunci cand afara este inca cald, deoarece sub musuroi se vor forma lastari fragezi care vor degera peste iarna.

Daca zona este cu pericol de inghet puternic, acoperiti musuroiul cu paie, crengi de copac, coceni de porumb, rumegus. In nici un caz nu-i acoperiti cu plastic. Plasticul nu permite aerisirea si trandafirii vor mucegai. Iar din cauza efectului de sera, in zilele insorite din februarie se va  stimula pornirea mugurilor, care apoi vor degera.

PROTEJAREA TRANDAFIRILOR URCATORI
Trandafirii urcatori se musuroiesc la fel ca tufele de trandafiri. Pentru o protejare cat mai buna a crengilor trandafirilor urcatori, acestea ar trebui culcate la pamant. Aceasta metoda este recomandata pentru zonele foarte geroase. O metoda mai simpla este sa acoperiti crengile cu o panza de tip AGRIL care sa-i protejeze de vantul uscat si ger. Tunderea si curatarea trandafirilor urcatori se face doar primavera, dupa ce trece pericolul de inghet.

PROTEJAREA TRANDAFIRILOR POMISORI SI PLANGATORI
Cand vin ingheturile, acordati o atentie deosebita trandafirilor pomisori / copacei si plangatori, care sunt altoiti pe trunchi inalt. Altoiul lor este expus, iar riscul de a degera este mare. Pentru a proteja altoiul, inveliti coroana cu un sac pe care il umpleti cu paie. Sacul sa fie din panza tip AGRIL. Nu folositi saci din plastic. Plasticul nu permite aerisirea si coroana trandafirilor va mucegai. Iar din cauza efectului de sera, zilele insorite din februarie vor stimula pornirea mugurilor, care apoi vor degera. Nu sunt recomandati sacii din iuta deoarece retin multa apa in caz de ploi sau zapada umeda si devin foarte grei pentru coroana.

Aceasta metoda de protectie devine insa ineficienta daca temperatura scade sub –20 °C. O metoda mai buna pentru zonele unde temperaturile scad sub –20 °C este sa faceti, in jurul pomisorului, pe toata inaltimea sa, un cilindru din plasa pe care sa-l umpleti cu frunze sau paie. Pastrati aceasta protectie atata timp cat exista riscul de inghet. Pentru acest caz tratati frunzele si paiele cu produse impotriva soarecilor.

FERTILIZARE
Toamna, sub nici o forma nu le mai administrati ingrasaminte trandafirilor! Regula de baza este sa nu mai fertilizati cu 8 saptamani inainte de venirea primului inghet.

IRIGARE
Daca nu ploua, chiar daca este frig afara, in zilele mai calduroase, cand pamantul nu este inghetat, udati bine solul la radacina trandafirului. Udati astfel incat solul sa fie umed / reavan la o adancime de 30 - 40 cm.

Pentru informatii suplimentare sau nelamuri va rugam sa ne contactati si va vom ajuta cu drag.

 

 

La Famous Roses găsești trandafirii de care ai nevoie pentru a-ţi transforma grădina intr-o galerie de artă. Sunt trandafiri de colecţie. Adevarate opere de artă. De fiecare dată cand iţi ei trandafiri de la Famous Rose:

✅ Beneficiezi de GARANȚIE pentru prindere
✅ Beneficiezi de GARANȚIE pentru soi (culoare)
✅ Primești TRANDAFIRI care infloresc repetat
✅ Beneficiezi de GARANȚIA calitatii exceptionale
✅ Primești TUFE VIGUROASE de minim 2 ani
✅ Primești TRANDAFIRI sanatosi care se dezvolta foarte bine
✅ Beneficiezi de GARANȚIA produselor originale
✅ Primești doar TRANDAFIRI fabulosi, medaliati international
✅ Beneficiezi de SFATURI si EXPERIENȚA unei echipe
✅ Beneficiezi de GARANȚIA satisfactiei suta-la-suta

 

Transforma-ţi cu Famous Roses grădina intr-o galerie de artă!

 


Lasă un comentariu, o intrebare sau un răspuns

Publică un comentariu, o intrebare sau un răspuns