Combaterea bolilor și dăunătorilor la trandafiri

Schema de tratament pentru trandafiri și celelalte plante din grădină

Veți avea o grădină sănătoasă și frumoasă dacă veți preveni apariția bolilor și a dăunătorilor decât combaterea lor. Aveți grija să țineți grădina sau curtea curată. Gunoiul rezultat din curățenia de primăvară este cel mai mare focar de boli.

În general trandafirii nu sunt atât de sensibili la boli. Sunt totuși supuși îmbolnăvirii în anumite condiții climaterice și de mediu (grădinile alăturate unde pomii și plantele nu sunt tratate împotrivă bolilor și dăunătorilor). Printre cele mai cunoscute boli ale trandafirilor se află Pătarea neagră a frunzelor, Făinarea, Mucegaiul alb, Rugina, Mana, Putregaiul cenușiu al bobocilor iar printre dăunători sunt Păduchii, Puricii, Păianjenii, Viermii, Omizile. Acestea atacă toate organele plantei: frunzele, lăstarii, florile îmbobocite.

Unele boli la trandafiri se răspândesc cu rapiditate dacă nu se iau măsurile necesare de protecție și sunt uneori foarte greu de combătut odată ce apar. Pentru a menține trandafirii într-o formă excelentă vă recomandăm trantamente cu insecto-fungicide, cu rezultate forte bune în tratarea bolilor și combaterea dăunătorilor la trandafiri. Pentru combaterea și prevenirea apariției bolilor și daunatarilor vă recomandăm să aplicați tratamentele la un interval de 12-14 zile. Aplicați tratamentele din luna Martie până la venirea iernii indiferent dacă trandafirii și plantele din grădina dvs sunt bolnave sau nu. 

La fiecare stropire mai puteți adăuga în aceeasi apă/solutie și unul dintre cele mai bune îngrășăminte foliare, Magic P Star pe care îl găsiți la noi pe site. MAGIC P Star, după cum ii spune si numele, face magie cu plantele dvs. Este un produs mineral lichid bazat pe un conținut bogat de Fosfor si Magneziu plus micronutrienti sinergici. Datorită formulei sale speciale asigură aportul maxim de nutrienți și micronutrienți. Cum ne simtim noi atunci cand luam multivitamine si minerale bazate pe Magneziu-Zinc-Fier + alti micronutrienti așa se vor simți și plantele dvs.

La rădăcină le puteți aplica prin udare un îngrășământ la fel de bun, KingLife 20-20-20 + Micro. Acesta este un îngrășământ din pudră minerală extrem de pură și solubilă în apă, bazata pe macronutrienti NPK (azot-fosfor-potasiu) 20-20-20 și micronutrienti: Bor (B), Cupru (Cu), Fier (Fe), Mangan (Mn), Molibden (Mo), Zinc (Zn). Este un ferilizator special din gama profesională, caracterizat printr-o solubilitate mare și acțiune rapidă. Acesta oferă un aport nutrițional precis și echilibrat care permite plantelor să își exprime potențialul lor maxim în termeni de calitate și de cantitate.

Înainte de a aplica tratamentele, ca prima măsură, se impune curățarea plantei de părțile foarte bolnave. Îndepărtați lăstarii și frunzele afectate. Dați foc parților atacate de boală, nu le aruncați, pentru a evita contaminarea celorlalte plante.

După ce efectuați tăieri la o plantă bolnavă sterilizați instrmentele cu alcool 100%. Este foarte importantă eliminarea frunzelor și crengilor bolnave și menținerea unui substrat perfect curat de frunze.

Înainte de venirea iernii efectuați o pulverizare cu Zeamă Bordeleză. Cuprul conținut de zeamă bordeleză va ajuta la maturizarea crengilor și astfel trandafirii vor rezista mult mai bine peste iarnă. Primăvara când tăiați trandafirii, dați foc la crengi. După taiere efectuați o pulverizare cu Zeamă Bordeleză.

Dacă peste iarna au rămas frunze verzi pe tufă de trandafir indepartatile manual. S-a descoperit că acestea sunt o sursă de propagare a bolilor fungice. Sporii bolilor fungice iernează doar pe frunzele verzi. Acestea mor după aproximativ o zi după ce frunza cade și se usucă.

ZEAMA BORDELEZĂ
Pentru o rezistență sporită pe timpul iernii, tratați trandafirii cu zeama bordeleză. Cuprul conținut de zeama bordeleză este absorbit prin frunze și contribuie la buna maturizare a ramurilor trandafirilor. O bună maturizare/lemnificare a ramurilor ajută foarte mult trandafirii să treacă cu bine de gerurile de peste iarnă.

Zeama bordeleză mai previne boli că rapănul, monilioza, mana sau pătarea neagră. De asemenea, cuprul împiedică infectarea rănilor și ajută la cicatrizarea rănilor plantei.
Zeama bordeleză se mai aplică și imediat după evenimente meteo precum grindina, vânt puternic sau imediat după tăierea trandafirilor.

Zeama bordeleză se obține prin combinarea sulfatului de cupru (piatra vânata) cu hidroxid de calciu (var stins). Gata preparată poate fi cumpărată la pliculeț din orice fitofarmacie. Un produs gata preparat este, de pilda, “Bouille Bordelaise”, produs de Cerexagri B.V. FRANCE. Alte produse pe baza de cupru sunt Champion, Funguran și Triumf. Soluția trebuie folosită în aceeași zi în care a fost preparată; dacă este lăsată de pe o zi pe alta, își pierde eficacitatea.

Zeama bordeleză este acceptată în agricultura bio. Vă recomandăm să stropiți în fiecare toamnă plantele și pomii din grădină cu zeama bordeleză.

IMPORTANT: ÎN ROMÂNIA DUPĂ MIJLOCUL LUI SEPTEMBRIE NU SE MAI APLICĂ ÎNGRĂȘĂMINTE !!! La munte și în zonele unde ingetul vine mai devreme nu se mai aplică nici un fel de îngrășământ după 1 Septembrie. Regula de bază este să nu mai fertilizați cu 8 săptămâni înainte de venirea primului ingheţ.

Amenajare unui spatiu de poveste în curte sau grădină
este o investiție în frumusețea și bucuria de zi cu zi. Pentru amenajarea unui colt de poveste în grădină sau curtea dumneavoastră am selectat cei mai frumoși și apreciați trandafiri din lume pe care i-am adus din Franța de la celebrii cultivatori Meilland Richardier și Georges Delbard. Astfel vă puteți alege soiuri unice de trandafiri cu înflorire repetata și culori spectaculoase.

 
Dacă vrei să știi mai multe despre tratamente pentru trandafiri, dă click pe Tratament cu Mospilan la trandafiri

VEZI TOATA COLECTIA NOASTRA DE TRANDAFIRI DE GRADINA >>>